Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Εσύ, που το χρησιμοποιείς 24/7 τι ξέρεις?

025

Λίγα λεπτά πριν κοιμηθείς, τσεκάρεις τους λογαριασμούς σου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ), μήνυμα, λάικ, notifications, κάποια κινητικότητα γενικότερα. Και θα αποκοιμηθείς με τη συσκευή δίπλα, η και πάνω στο κεφάλι σου, ώστε ξυπνώντας μέσα στη νύχτα να κάνεις και πάλι το ίδιο, αλλά και το πρωί που θα ξυπνήσεις στις πρώτες σου κινήσεις θα συμπεριληφθεί ένα γρήγορο scroll για την χρήσιμη, αλλά κυρίως την άχρηστη πληροφορία της ημέρας… Τόση αφοσίωση σε κάτι άυλο και εικονικό, δεν έδειξε ποτέ κανείς…

Οδηγείς και ταυτόχρονα σερφάρεις, τρως και σερφάρεις, περπατάς και σερφάρεις, ακόμη και ο κοιμισμένος εαυτός σου, σερφάρει και το multitasking γερά κρατεί! Κρατεί?

αρχείο λήψης

Ποιο είναι το προϊόν των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης? Τι πουλάνε? Γιατί είναι δωρεάν? H πραγματικότητα, είναι τελείως διαφορετική από αυτή που κάνει ένα παιδί να πιστεύει οτι το βοηθά να κάνει φίλους, ή έναν ενήλικα να θεωρεί ότι μέσω των ΜΚΔ κοινωνικοποιείται και γίνεται διάσημος! Ο άνθρωπος, ανέκαθεν κυνηγούσε τη φήμη, την αναγνωρισιμότητα και τον VIP τρόπο ζωής, μίζερος, ψυχολογικά ασταθής και βαρετός με μόνιμο ενδιαφέρον στο θεαθήναι την αυτοπροβολή, τη διαφήμιση. Διότι για μια υπόληψη ζούμε… Όντως?

Σήμερα η διαδικασία γίνεται πιο αξιολύπητη και πιο μάστιγα από ποτέ καθώς ο ναρκισσισμός, ο “εγωτισμός” και η υπεροψία πρωταγωνιστούν στην καθημερινότητα μας και μάντεψε… συμμετέχουμε όλοι!  Δεν είναι κριτική προς τα social media! Αντιθέτως! Είναι κατ’ εμέ, η εξυπνότερη πηγή εκατομμυρίων που επινόησε ποτέ ανθρώπινος νους! Ένα τυχαίο προγραμματιστικό παιχνίδι, που ακόμη και ο Μαρκ όταν έγραφε τον κώδικα, δεν πίστευε, ή μάλλον δεν θα μπορούσε καν να φανταστεί, οτι θα δημιουργούσε κάτι τόσο απαραίτητο για την κοινωνία του σήμερα. Είναι περισσότερο ένα είδος ενημέρωσης που λογικά, σε ενδιαφέρει, ιδίως αν έχεις παιδιά που τα χρησιμοποιούν.

dfg

Αν συλλογιστεί κανείς την καλή τους πλευρά, καθημερινά με scroll λίγων μόνο λεπτών, μαθαίνεις τα νέα ολόκληρου του πλανήτη, ενημερώνεσαι για την επικαιρότητα αλλά και  για τα “νέα” πολλών ανθρώπων, γνωστών, άγνωστων και φίλων με τους οποίους ανήκετε στην ίδια ομάδα. Μια ομάδα που πολύ έξυπνα έχει δημιουργηθεί ώστε να ικανοποιεί σκοπούς: marketing, κυβερνο – επιθέσεων και κυβερνο – εγκλήματος, καθώς ότι επηρεάζει έναν στην ομάδα, σίγουρα θα επηρεάσει και όλους όσους ανήκουν σε αυτή, όσους σε ακολουθούν – παρακολουθούν 24/7, ακόμη κι εκείνους που δεν σε παρακολουθούν.  Το φαινόμενο της πεταλούδας, αλυσιδωτά και με σταθερούς ρυθμούς προκαλεί τους δικούς τις τυφώνες και το χάος καλά κρατεί. Αλλά τι σου λέω τώρα…

ρφ

Αν δεν γνωρίζεις για ποιόν πελάτη προορίζεται το προϊόν που χρησιμοποιείς, τότε σίγουρα δεν γνωρίζεις ούτε το προϊόν. Και δεν είναι τυχαίο που δεν γνωρίζεις ακριβώς περί τίνος πρόκειται, διότι αυτή σου η άγνοια επιφέρει πολλά έσοδα στα ταμεία πολλών εταιριών για τις οποίες εργάζεσαι αλλά δεν έχεις ιδέα του πως! και σαφέστατα δεν θέλει κανείς να ξέρεις! Δεν είμαστε οι πελάτες των ΜΚΔ, αλλά το προϊόν τους, γιατί τα ΜΚΔ μας “πουλάνε” στους διαφημιστές. Πριν πανικοβληθείς όμως θα πρέπει να ξέρεις γιατί.

Ενώ πιστεύεις πως είσαι χρήστης (user) των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, στην πραγματικότητα είσαι το προϊόν γιατί, τα δικά σου δεδομένα και οι πληροφορίες πωλούνται και μάλιστα με δική σου συναίνεση, διότι όταν δημιούργησες το δικό σου προφίλ σε ένα από αυτά, αποδέχθηκες οτιδήποτε αναφέρεται ξεκάθαρα στην πολιτική χρήσης του και εσύ δεν έχεις καν διαβάσει τα.. καθόλου ψιλά γράμματα!! Ξοδεύεις πολύ χρόνο στα ΜΚΔ, τόσο που κανένας υπάλληλος δεν θα κατάφερνε να αξιοποιήσει τόσο αποδοτικά, ούτε σε 365 οκτάωρα!! Και μάλιστα δωρεάν! Εν αγνοία σου, δισεκατομμύρια προϊόντα προωθούνται, διαφημίζονται, αγοράζονται και πωλούνται από εσένα, χωρίς κανένα κόστος παραγωγής, προώθησης ή αποθήκευσης! Είμαστε η καλύτερη πηγή εσόδων ever και δεν τους κοστίζουμε τίποτα… Τέλειο και Παν – έξυπνο! Δεν είναι?

……. Συνεχίζεται….

Feny ❤

ΠΗΓΕΣ

  1. http://www.wired.co.uk
  2. https://www.huffingtonpost.com
  3. https://www.makeuseof.com
  4. https://www.adlibbing.org
  5. https://www.telegraph.co.uk

Photo Source

  1. https://en.wikipedia.org
  2. http://www.socialmediaunicorn.com
  3. https://gurumavin.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s