Ο ρόλος του επιπέδου μόρφωσης στα feelings της Κυριακής.

Έχεις νιώσει ποτέ, κατά τη διάρκεια αυτής της έβδομης μουντής και συνάμα βαρετής ημέρας της εβδομάδας, ένα μούδιασμα κι αυτό το κάτι σαν σύννεφο έτοιμο για βροχή, επάνω από το κεφάλι σου; Μην ανησυχείς καθόλου! Όπως τα περισσότερα επάνω σε αυτόν (αλλά και σε άλλους πια) πλανήτη εξηγούνται και μάλιστα επιστημονικά!

mood- bored

Μην βιαστείς να κάνεις τη σκέψη “και η Δευτέρα δεν διαφέρει πολύ”, ξέρω! Και θα συμφωνήσω! Αυτές οι δυο ημέρες είναι η ντροπή της εβδομάδας! Αυτή η ψυχολογική εναλλαγή, από άσπρο σε μαύρο αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας, τουλάχιστον από το τη δεκαετία του ’50 όταν ο Αυστριακής καταγωγής νευρολόγος, ψυχίατρος και ιδρυτής της λογοθεραπείας Viktor Frankl επινοεί τον όρο “Νεύρωση της Κυριακής” (Sunday Neurosis). Η περιγραφή που δίνει αναφέρεται σε μια μορφή μίνι κατάθλιψης που βιώνει το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων κατά την Κυριακή. Η πολυάσχολη καθημερινότητά μας, η συνεχής βιασύνη κι ένα μόνιμο άγχος, κρατάει τον εγκέφαλο μας σε εγρήγορση με αποτέλεσμα η κατάσταση ηρεμίας να τον καταθλίβει και να αποτυπώνεται σαν έλλειψη περιεχομένου και ασχολιών. Για ορισμένους ανθρώπους μάλιστα, η ηρεμία και η χαλάρωση της Κυριακής αποτελεί ακόμη μία εργασία για την οποία απαιτείται ως συνήθως, πρόγραμμα! (Η τυραννία του πρέπει, Karen Horney, Theory of Neurosis).

long-weekend-

Το δείγμα του πειράματος 34,000 ατόμων που πραγματοποιήθηκε (University of Hamburg professor Wolfgang Maennig examined 16 years of data), είχε σκοπό την ταύτιση της Νεύρωσης με το μορφωτικό επίπεδο. Οι άνδρες που ανήκαν στο χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο δεν αντιμετώπιζαν αντίστοιχη νεύρωση καμία ημέρα της εβδομάδας. Άνθρωποι μεσαίου μορφωτικού επιπέδου (έως δευτεροβάθμια εκπαίδευση) παρουσίαζαν τις Κυριακές, ενώ εκείνοι που ανήκαν στο ανώτερο εκπαιδευτικό επίπεδο παρουσίαζαν την Νεύρωση κάθε Σάββατο και Κυριακή! Για τις γυναίκες του ανώτερου μορφωτικού επιπέδου του δείγματος, η Κυριακή ήταν ημέρα κατάθλιψης και άνευ ουσίας. Αυτή η “φοβία ανεμελιάς” όπως θα την χαρακτηρίζαμε, σε σχέση με το μορφωτικό επίπεδο στηρίζεται στη διαφορά ανάμεσα στους όρους εργασία και καριέρα! Διερευνήθηκαν δηλαδή, οι παράγοντες μόρφωση, επάγγελμα και επίπεδα ευχαρίστησης.

The Sunday Neurosis_Does Your Education Affect How You Feel on the Weekend

Για να μην μακρηγορώ και σε κουράζω άλλο, σε καμία περίπτωση τα στατιστικά αποτελέσματα μιας έρευνας δεν μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια την ατομική συμπεριφορά ωστόσο, δίνουν τροφή για περαιτέρω αναζήτηση και σκέψη. Το σίγουρο είναι ότι ανεξάρτητα από το επίπεδο εκπαίδευσης, η προσωπική και συνολική ευημερία του κάθε ανθρώπου σήμερα, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που δεν θα μπορούσαν να διατυπωθούν σε μία μόλις στατιστική έρευνα. Ωστόσο όταν σε ενοχλεί ο χαμένος χρόνος, νιώθεις καλύτερα όταν πιέζεσαι για κάτι που αφορά στην εργασία σου και πλήττεις αντί να απολαμβάνεις τον ελεύθερο σου χρόνο, θριαμβεύεις όταν η πίεση είναι έντονη και ο ανταγωνισμός τεράστιος, τότε οι αυξημένες καθημερινές υποχρεώσεις και τα άγχη της καθημερινότητας είναι οτι ακριβώς σε απασχολεί! Εσένα, εμένα και τον υπόλοιπο πληθυσμό αυτού του πλανήτη! Στοιχεία νευρώσεων, ψυχαναγκασμών, ιδεοψυχαναγκασμού, θλίψης και κατάθλιψης, έχουμε όλοι οι άνθρωποι γιατί πολύ απλά είναι έννοιες που εντοπίζονται και διερευνώνται  στον ανθρώπινο εγκέφαλο!! Αυτό σχετίζεται με την κατά περίπτωση κατάσταση που βιώνουμε κάθε στιγμή και μάντεψε! Είναι ανθρώπινο!!!

🙂 Φένυ

πηγές:

  1. http://www.cambridge.org
  2. https://www.rightlifeproject.com
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Viktor_Frankl
  4. http://enallaktikidrasi.com/test-ypoferete-neurosi-kuriakis
  5. https://en.wikipedia.org/wiki/Karen_Horney
  6. http://lifehacker.com
  7. https://www.washingtonpost.com (case of sunday neurosis)
  8. http://medical-dictionary.thefreedictionary.com/Sunday+neurosis

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s