Ο Καρκίνος στο πιάτο μας και καλή μας όρεξη!

Τον τελευταίο καιρό όλο και πιο συχνά ακούμε για αποσύρσεις προϊόντων, για ολόκληρες παρτίδες που εξαφανίζονται από τα ράφια των σούπερ μάρκετ (και δεν ξέρουμε που πηγαίνουν και κατα πόσο επιστρέφουν και πάλι στα ίδια ράφια) ή και όχι, αλλά εκείνο που δεν γνωρίζουμε είναι ο λόγος και το, “τι εντοπίζεται μέσα σε αυτά” που είναι τόσο καταστροφικό για τον οργανισμό. Υδροχλωρικό οξύ και χλωρίνη εντοπίστηκε πρόσφατα σε γνωστά αναψυκτικά, κρύο έτοιμο τσάι, γαλακτοκομικά προϊόντα, μαγιονέζες και σάλτσες ντομάτας. Το γνωρίζαμε ότι πάρα πολλές τροφές, από αυτές που τρώμε εμείς αλλά δίνονται και στα παιδιά, έχουν διάφορες, βλαβερές για τον οργανισμό ουσίες και πολλά Ε. Κάποια από αυτά μάλιστα ανήκουν στην πιο επικίνδυνη κατηγορία ωστόσο, τα αγνοούμε. Διαβάζοντας σήμερα μία δημοσίευση του Προέδρου του ΕΦΕΤ, η κατάσταση δείχνει να χειροτερεύει. Η οικονομική κρίση οδηγεί όλο και περισσότερους καταναλωτές στην λύση των φθηνότερων προϊόντων αδιαφορώντας για την προέλευση αυτών καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών σε καθημερινή βάση.  :/

5ce473b58cbb808dbf7acbaf6dc07b99_XL

Και η χημεία κάνει πάρτι!!  😦

Βάσιμες μελέτες των ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) και ΔΙΚ (Διεθνές Ινστιτούτο Καρκίνου) δείχνουν οτι ο καρκίνος οφείλεται κατά:

33% στα τρόφιμα

32% στις ακτινοβολίες, στις ορμόνες και στους ιούς

30% στο κάπνισμα

5% στην κληρονομικότητα

Τα παραπάνω ποσοστά φυσικά από μόνα τους δεν μας εξηγούν ακριβώς τι συμβαίνει, αξίζει ωστόσο να συνεχίσεις παρακάτω όπου στο υπόσχομαι ότι ένα μίνι σοκ θα το πάθεις και εσύ όπως κι εγώ! :/

Η μεσογειακή διατροφή μας, συνιστά μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος σε 1 φορά ανά 15 ημέρες, την κατανάλωση ψαριού 2 φορές ανά 7 ημέρες, πάρα πολλά όσπρια και λαχανικά καθώς φρούτα ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς. Fair enough. Κι εδώ έρχεται ο ΕΦΕΤ να σε ενημερώσει για κάτι που 99% δεν γνώριζες!!

trofiki-dilitiriasi-epikefalida

Σολομός, ξιφίας, γαλέος και τόνος. Είτε από το πλέον μολυσμένο περιβάλλον, είτε από την παρασκευή τους, περιέχουν μεταλλαξιογόνες ή καρκινογόνες ουσίες και αρκετά πιο πάνω από το επιτρεπτό όριο ποσότητες υδραργύρου ο οποίος έχει μολύνει τον Ατλαντικό Ωκεανό από τον οποίο προέρχονται συνήθως αυτά τα ψάρια (δεν ισχύει το ίδιο για τα ψάρια που προέρχονται από τις Ελληνικές θάλασσες). Να σημειωθεί ότι ο υδράργυρος συσσωρεύεται στον οργανισμό και προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο, το κεντρικό νευρικό σύστημα και είναι ύποπτος για καρκινογένεση. Επιπλέον ο σολομός ιχθυοτροφείων αλλά και ξιφίας, γαλέος και τόνος περιέχουν πολυχλωριομένα διφαινύλια (κλοφέν,.PCBs) τα οποία συσσωρεύονται στον οργανισμό, δρουν αθροιστικά και προκαλούν βλάβες στο ορμονικό σύστημα του οργανισμού και είναι ύποπτα για καρκινογενέσεις. Τα πολυχλωριομένα διφαινύλια προέρχονται από τους μολυσμένους ωκεανούς. Μάλιστα ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ αποκαλύπτει ότι στην διάρκεια της θητείας του έχουν ήδη αποσυρθεί τέσσερις φορές, παρτίδες των συγκεκριμένων προς κατανάλωση ψαριών. Υπάρχει άραγε το αντίστοιχο φιλότιμο και με τα υπόλοιπα προϊόντα?

sintiritika-prostheta-trofimon-mia-orologiaki-vomva

Επιπλέον, 

Αναψυκτικά και επεξεργασμένα τρόφιμα, ερυθρά χρωστική Ε120 ή καρμίνες προσθήκη για πιο έντονο κόκκινο χρώμα. Ύποπτη για καρκινογενέσεις, παράγεται από ψήσιμο είδους σκαθαριών σε 400 βαθμούς Κελσίου και απομόνωσης από την σκόνη της χρωστικής.  😮

Λουκάνικα, έτοιμα μπιφτέκια, πρσθήκη Ε129 για να γίνονται πιο κόκκινα, σε πτηνοτροφές για να γίνεται ο κρόκος του αυγού πιο κίτρινος όπως και το χρώμα του κρέατος, επίσης στις ιχθυοτροφές σολομού για να γίνεται το κρέας του σολομού πιο κόκκινο και σε μαρμελάδες για πιο έντονο κόκκινο χρώμα…. 😦

Καπνιστά ψάρια, αλλαντικά και κρέατα,
 νιτρώδη και νιτρικά άλατα προστίθενται για συντήρηση τους,  μπορεί να αντιδράσουν με αζωτούχες ενώσεις των τροφών αυτών και να σχηματίσουν νιτροζαμίνες που είναι καρκινογόνες Οι νιτροζαμίνες προκαλούν καρκίνο του οισοφάγου και του ήπατος.

Κονσέρβες,  στις κονσέρβες υπάρχει ένα εσωτερικό επίχρισμα (επάλειψη) για να μην έρχεται σε επαφή το μέταλλο με το τρόφιμο. Το επίχρισμα αυτό είναι μία πλαστική ουσία που ονομάζεται Δισφαινόλη Α (ΒΡΑ) που σταδιακά μεταφέρεται στο τρόφιμο. Η ΒΡΑ είναι ύποπτη για βλάβες στο συκώτι, στα νεφρά, το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, διαβήτη τύπου ΙΙ και καρκινογενέσεις. Έχουν αποσυρθεί από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και Αυστραλία τα πλαστικά μπιμπερό από ΒΡΑ .

Γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, τυρί, σπόροι, ξηροί καρποί, αν δεν παστεριοποιηθούν – συσκευαστούν σωστά και αποθηκευτούν σε χώρους υγρούς και θερμούς αναπτύσσονται μύκητες που παράγουν μυκοτοξίνες τις αφλατοξίνες που ενοχοποιούνται για καρκίνο του ήπατος.

Συσκευασμένα παξιμάδια, δημητριακά πρωινού, κουραμπιέδες, τηγανητές πατάτες, φρυγανιές, τσιπς κάθε κατηγορίας, ποπ κορν, στα αμυλούχα τρόφιμα που θερμαίνονται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 150 βαθμών Κελσίου, σχηματίζεται μια ουσία η ακρυλαμίδη και μάλιστα όσο υψηλότερη η θερμοκρασία τόσο μεγαλύτερη η ποσότητα της παραγόμενης ακρυλαμίδης που σχηματίζεται κατά το ψήσιμο η οποία θεωρείται ύποπτη καρκινογενέσεων (Ινστιτούτο Καρολίνσκα Σουηδία).

dangerspo

Τον περασμένο Ιούλιο, έσκασε σαν βόμβα η μάχη απόσυρσης των πασίγνωστων παιδικών σοκολατένιων αυγών, καθώς και ριζογκοφρέτες της ίδιας εταιρίας λόγω του αρωματικού ορυκτέλαιου (MOAH) που εμπεριέχουν, ύποπτο για καρκινογενέσεις και μεταλλάξεις κυττάρων. Φυσικά η απόσυρση δεν έγινε ποτέ! Και επαναλαμβάνω, παιδικών!!! 

Διαβάζοντας τα συστατικά των περισσότερων συσκευασμένων τροφίμων πιθανόν να αναγράφονται ουσίες όπως, διοξείδιο του θείου, νιντρικό νάτριο, θειώδες νάτριο, ταρτραζίνη, όξινο γλουταμινικό νάτριο και προσθήκες χρώματος και αρωμάτων. Όπως πολύ καλά καταλαβαίνουμε αυτές και πολλές άλλες όπως και φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και ύποπτες για καρκινογενέσεις και κυτταρικές αλλοιώσεις. Ωστόσο, ως ώριμοι και συνειδητοποιημένοι ενήλικες όλοι μας, μπορούμε αποφασιστικά και δημοκρατικά να επιλέξουμε τις τροφές που θα καταναλώσουμε εμείς και οι οικογένειές μας.

Φένυ ❤

πηγές

  1. http://www.alfavita.gr
  2. http://otyposnews.gr/archives/59421
  3. http://ellinikahoaxes.gr/2016/07/10/kinder-cancer/
  4. http://www.onmed.gr/diatrofi/story/321327/prosoxi-afta-einai-ta-pio-epikindyna-syntiritika
  5. http://www.efet.gr/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s