“Μοιάζουμε ή είναι ιδέα μου? Γιατί τα ζευγάρια μοιάζουν τόσο?”

Πολλές φορές παρατηρούμε ζευγάρια εκεί έξω, που μοιάζουν περισσότερο για αδέρφια παρά για ανδρόγυνο! Όχι! δεν είναι τυχαίο, όπως τίποτα άλλωστε σε αυτή τη ζωή! Μπορείς να πιστέψεις, στο δωδεκάθεο και στην θεότητα “τύχη” την κόρη του Ερμή και της Αφροδίτης, αλλά και πάλι, μυθολογία! Πίστεψε ότι θέλεις, ελεύθερα και δημοκρατικά! Ωστόσο πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι πέρα από τις πράξεις και τον λόγο, κάρμα δημιουργεί και η σκέψη. Το θέμα μας όμως είναι η τρομακτική ομοιότητα των ζευγαριών!
Λένε, πως η μεταξύ μας έλξη προκύπτει από κάποια υποσυνείδητη αντίληψη της προδιάθεσης στην εμπάθεια! Δεν προσπαθώ να σε μπερδέψω! Σύμφωνα με την έρευνα περί ανθρώπινης συμπεριφοράς του Πολωνού ψυχολόγου Robert Zajonc (Πανεπιστήμιο του Michigan), εξετάζοντας την ομοιότητα των χαρακτηριστικών του προσώπου δυο συντρόφων που ζουν πολλά χρόνια μαζί, ανακάλυψε ότι με την πάροδο του χρόνου τα ζευγάρια έμοιαζαν όλο και περισσότερο και στην ομοιότητά τους το μυστικό συστατικό ονομάζεται, ευτυχία! Όσο πιο ευτυχισμένοι τόσο μεγαλύτερη η ομοιότητα! (Adelmann, Pamela K.; Murphy, Sheila T.; Niedenthal, Paula M.; Zajonc, Robert B.)
meeting-your-spouses
Η αναλυτικότερη εξήγησή του φαινομένου “εμπάθεια” ερμηνεύεται ως η μακροχρόνια στενή επαφή δυο συντρόφων, ο ευτυχισμένος κοινός βίος στο χρόνο και οι μιμήσεις των εκφράσεων του προσώπου του ενός με του άλλου, που κάνουν τις ομοιότητες όλο και πιο έντονες χωρίς βέβαια να προμηνύει οτιδήποτε για τη σχέση δυο ανθρώπων (Robert Zajonc, 1987).
Στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ η ερμηνεία θέλει τις ομοειδείς προσωπικότητες να έλκονται, πράγμα που σημαίνει ότι τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά, επηρεάζουν και τα χαρακτηριστικά του προσώπου και όσο περισσότερα τα χρόνια συμβίωσης τόσο περισσότερες οι ομοιότητες των προσωπικοτήτων. Σύμφωνα με αντίστοιχη έρευνα στο πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο, τα παρόμοια γονίδια που συναντώνται συχνά σε ζευγάρια, είναι απόδειξη της υποσυνείδητης επιλογής συντρόφου που φέρει παρόμοιο με το δικό μας DNA. Η επιλογή δηλαδή, κατά τους εξελικτικούς βιολόγους γίνεται με βάση το πόσο μας ταιριάζει ένα άτομο γονιδιακά! (υποσυνείδητη επιλογή πάντα). Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο New York Cornell University, υποστηρίζει πως, μας ενώνει ότι μας ελκύει εξωτερικά, ό,τι δηλαδή είναι πιο κοντά σε εμάς (Penton-Voak, I. S., Perrett, D. I., & Peirce, J. W. (1999)).
Από την άλλη, ο Goleman προσθέτει πως πρόκειται και για λειτουργία της ενσυναίσθησης, καθώς οι ερωτικοί σύντροφοι συμπάσχουν με τις συναισθηματικές καταστάσεις του ενός και του άλλου και καθώς μοιράζονται συναισθήματα, μοιράζονται και αντίστοιχες εκφράσεις του προσώπου που τους κάνουν να μοιάζουν (Daniel Goleman, Emotional Intelligence).
images
Μπορεί η πραγματικότητα να σχετίζεται με κάποια από τα παραπάνω ευρήματα. Μπορεί επίσης να αποτελεί συνδυασμό πολλών ή και όλων των παραπάνω. Ωστόσο, η ευτυχία και η καλή συμβίωση ενός ζευγαριού σίγουρα δεν διακρίνεται στο αν μοιάζουν η όχι. Το ιδανικό σε μια συμβίωση είναι η γενναιόδωρη ανοχή κάποιου στις διαφορές και στα ελαττώματα μας, καθώς η συμβατότητα είναι ένα επίτευγμα της αγάπης αλλά όχι προαπαιτούμενο αυτής (The New York Times).
Φένυ ❤
Πηγές:
  1. https://www.nytimes.com/
  2. http://www.danielgoleman.info
  3. https://deepblue.lib.umich.edu
  4. http://antikleidi.com/
  5. http://bimag.gr/
  6. http://www.psychologized.eu/
  7. http://www.awakengr.com/
Πηγές φωτογραφιών:
  1. http://maxpixel.freegreatpicture.com/
  2. http://www.markmerrill.com/
  3. http://www.womansworld.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s